Facebook Instagram YouTube Tiktok

Laatste nieuws

Nieuwe verhuur wetgeving in voege van 2 augustus 2024
16 sep 2024

Nieuwe verhuur wetgeving in voege van 2 augustus 2024

Hierbij informeren we u graag over de belangrijke wijzigingen in de regelgeving met betrekking tot toeristische vergunningen, die op 2 augustus 2024 van kracht zijn geworden. De regio Valencia heeft onlangs decreetwet 9/2024 aangenomen, die belangrijke wijzigingen in de regelgeving voor toeristische vergunningen introduceert. Deze nieuwe regelgeving is ontworpen om toeristische accommodaties in de regio strenger te controleren en te reguleren, met verschillende belangrijke implicaties.

Deze wijzigingen zijn bedoeld om de regelgeving en het beheer van de toeristische sector te verbeteren, en het is van cruciaal belang dat alle huidige en nieuwe vergunninghouders op de hoogte zijn van de nieuwe vereisten en procedures.

Er wordt een verschil gemaakt in 3 soorten verhuringen : Toeristische verhuur, Seizoensverhuur en Lange termijn verhuur.

Toerististische verhuur : Toeristenaccommodaties kunnen nu alleen nog maar voor maximaal 10 dagen of minder aan dezelfde huurder worden verhuurd.
Verboden kamerverhuur: Het is nu uitdrukkelijk verboden om kamers in geregistreerde panden te verhuren, te adverteren of te verkopen voor toeristisch gebruik.
Identificatie van pand: Elk toeristisch pand moet worden gekoppeld aan een unieke en geïndividualiseerde kadastrale referentie voor fysieke identificatie.
Verslag over gemeentelijke compatibiliteit: Een gunstig gemeentelijk rapport over de compatibiliteit van stedelijke ontwikkeling voor toeristisch gebruik van het stadhuis van de desbetreffende gemeente.
Vereiste goedkeuring van de gemeenschap: Registratiecertificaat dat bewijst dat noch de constitutieve titel of de statuten van de gemeenschap van eigenaren, noch enige overeenkomst van laatstgenoemde, afdwingbaar tegen derden, de onmogelijkheid van gebruik voor andere doeleinden dan als vaste verblijfplaats bepalen, of dat hij een certificaat heeft dat is afgegeven door de administratie van de gemeenschap van eigenaren in dezelfde zin. Alle panden binnen een gemeenschap moeten een certificaat verkrijgen. Als er op het moment van ondertekening geen gemeenschap is gecreëerd, moet de licentie wachten totdat deze is gecreëerd en het certificaat is ontvangen.
Exclusief toeristisch gebruik: panden die geregistreerd zijn voor toeristisch gebruik mogen geen andere verhuurtypen gebruiken tijdens de aangegeven toeristische periode zonder voorafgaande wijziging. Als het pand wordt gebruikt voor een ander type verhuur tijdens de periode die is aangegeven als toeristisch pand zonder de wijziging van deze periode te hebben gecommuniceerd, wordt het uit het register verwijderd.
Geldigheid en verlenging van licenties: toeristenlicenties zijn nu 5 jaar geldig, waarna een verlenging vereist is.
Verplichte reclame: panden moeten binnen 2 maanden na het verkrijgen van de licentie worden geadverteerd. Als dit niet gebeurt, wordt de licentie beëindigd.
Inactiviteitsclausule: licenties worden beëindigd als de toeristische activiteit langer dan een jaar stopt.
Verbod op sleutelkastjes: het gebruik van sleutelkastjes in openbare of gemeenschappelijke ruimtes is nu verboden. Eigenaren moeten een receptieservice bieden.
Niet-overdraagbare licenties: toeristenlicenties worden niet langer overgedragen bij de verkoop van een pand. Nieuwe eigenaren moeten een nieuwe licentie aanvragen.
Vereiste energiecertificaat: panden moeten een geldig energiecertificaat hebben om te voldoen aan de regelgeving.

Dit wil zeggen dat met een verhuurlicentie je niet meer dan 10 dagen per klant mag verhuren. Dit is verboden!

Seizoensverhuur is : 

Een seizoenverhuur is een huurcontract waarin een woning voor een bepaalde periode wordt gehuurd, maar niet voor permanente bewoning, maar om te voldoen aan een tijdelijke behoefte. Dit type lease wordt vaak gebruikt voor situaties zoals verblijven voor werk, studie, vakantie of medische redenen, enzovoort.
Het kan een paar weken tot meerdere maanden duren, maar het mag niet permanent zijn. Er is geen specifieke duurlimiet, maar het wordt begrepen dat het tijdelijk is en niet voor vaste bewoning.
Het is essentieel dat het contract duidelijk vermeldt dat het een seizoenshuur is, met vermelding van de tijdelijke reden voor het verblijf, om te voorkomen dat het wordt beschouwd als een reguliere huur met de wettelijke verplichtingen die dit met zich meebrengt.
Ze worden niet beschouwd als toeristische diensten. U kunt geen typische hoteldiensten aanbieden, zoals dagelijkse schoonmaak, verschoning van lakens of receptie.
Het is niet nodig om een ​​toeristenvergunning te hebben als het niet frequent wordt verhuurd of voor de specifieke doeleinden van de toeristische activiteit.

Boekingen van meer dan 10 dagen: Alle eigenaren die momenteel bevestigde huurovereenkomsten hebben van meer dan 10 dagen, moeten bewijzen dat ze geboekt waren vóór het decreet om gerespecteerd te worden. In het geval dat de boeking niet gerechtvaardigd kan worden, kan de eigenaar een boete krijgen.

Gemeenten hebben meer autonomie om het aantal toeristische woningen in specifieke gebieden te beperken. Dit stelt hen in staat om specifieke beperkingen in te stellen in verschillende gebieden of zones van hun gemeenten, op basis van duidelijke en objectieve criteria.

Sancties voor overtredingen: Sancties zijn aanzienlijk strenger geworden. Kamerverhuur wordt nu beschouwd als een ernstig vergrijp, met boetes tot € 600.000. Verhuurders zijn ook indirect aansprakelijk voor overtredingen, die voorheen alleen vielen op degenen die de eigendommen op de markt brachten.

Verbeterde AI-inspectiemogelijkheden zullen helpen bij het identificeren van illegale eigendommen, en lokale raden kunnen sancties opleggen voor kleine en ernstige overtredingen.

Lange termijn verhuur : 

Lange termijn verwijst naar een huurcontract waarin de huurder het pand gebruikt als zijn of haar vaste verblijfplaats voor een langere periode (meestal 1 jaar of langer), meestal een jaar of langer. Dit type verhuur wordt gereguleerd door de Urban Leasing Law (LAU) in Spanje, die bepaalde bescherming en rechten verleent aan zowel de huurder als de verhuurder.

Aanvullende richtlijnen:

Boekingen van meer dan 10 dagen: Alle eigenaren die momenteel bevestigde huurcontracten hebben van meer dan 10 dagen, moeten bewijzen dat ze geboekt waren vóór de decreetwet om te worden gerespecteerd. In het geval dat de boeking niet kan worden gerechtvaardigd, kan de eigenaar een boete krijgen.

Gemeenten hebben meer autonomie om het aantal toeristische woningen in specifieke gebieden te beperken. Dit stelt hen in staat om specifieke beperkingen in te stellen in verschillende gebieden of zones van hun gemeenten, op basis van duidelijke en objectieve criteria.

Sancties voor overtredingen: Sancties zijn aanzienlijk strenger geworden. Kamerverhuur wordt nu beschouwd als een ernstig vergrijp, met boetes tot € 600.000. Verhuurders zijn ook indirect aansprakelijk voor overtredingen, die voorheen alleen vielen op degenen die de eigendommen op de markt brachten.
Verbeterde AI-inspectiemogelijkheden zullen helpen bij het identificeren van illegale eigendommen en lokale raden kunnen sancties opleggen voor kleine en ernstige overtredingen.

Voor meer informatie of hulp bij het begrijpen van deze nieuwe regelgeving kunt u contact opnemen met onze advocaat waar we mee samenwerken. Je mag ons uiteraard ook altijd contacteren 

Fotogalerij

Share


Eigenschappen

Maak een afspraak
WhatsApp