Facebook Instagram YouTube Tiktok

Laatste nieuws

Welke kosten bij de aankoop van een woning in Spanje?
31 mrt 2024

Welke kosten bij de aankoop van een woning in Spanje?

Bij de aankoop van een woning in Spanje zijn er verschillende kosten waarmee rekening moet worden gehouden, naast de aankoopprijs van de woning zelf. Enkele van deze kosten omvatten:

  1. Overdrachtsbelasting (ITP - Impuesto de Transmisiones Patrimoniales): Als je een bestaande woning koopt, moet je overdrachtsbelasting betalen. De tarieven variëren afhankelijk van de regio, maar liggen meestal tussen 6% en 10% van de aankoopprijs.
  2. BTW (IVA - Impuesto sobre el Valor Añadido): Als je een nieuwe woning koopt van een ontwikkelaar, moet je in plaats van overdrachtsbelasting 10% BTW betalen. Dit is van toepassing op de verkoop van nieuwe of recent gebouwde eigendommen.
  3. Notaris- en registratiekosten: Deze kosten omvatten het opstellen van de notariële akte en de registratie van de eigendomsoverdracht bij het kadaster. De kosten variëren afhankelijk van de aankoopprijs van de woning en de notaris.
  4. Juridische kosten: Het inhuren van een advocaat of juridisch adviseur om het koopproces te begeleiden en de benodigde juridische controles uit te voeren kan extra kosten met zich meebrengen.
  5. Gemeenschapskosten (Comunidad): Als de woning deel uitmaakt van een complex of een gemeenschappelijke ruimte heeft, zoals een zwembad of tuinen, kunnen er maandelijkse of jaarlijkse gemeenschapskosten verschuldigd zijn.
  6. Water- en elektriciteitsrekeningen: Naast de aankoopprijs van de woning moet je ook rekening houden met lopende kosten zoals water- en elektriciteitsrekeningen. Deze kosten variëren afhankelijk van het verbruik en de regio.

Het is belangrijk om al deze kosten in overweging te nemen bij het plannen van de aankoop van een woning in Spanje en om een ​​realistisch budget op te stellen dat rekening houdt met zowel de aankoopprijs als de bijkomende kosten.

Fotogalerij

Share

Maak een afspraak
WhatsApp