Facebook Instagram YouTube Tiktok

Laatste nieuws

Energiecertificaat in Spanje - nieuwe wetgeving
15 dec 2023

Energiecertificaat in Spanje - nieuwe wetgeving

De nieuwbouw woningen hebben al sinds 2010 een energiecertificaat dus voor deze woningen is er niks aan de hand.

Na uitgebreid onderzoek is gebleken dat maar liefst 80% van het vastgoed in Spanje momenteel niet voldoet aan de strenge klimaateisen van de Europese Unie en een energielabel heeft dat lager is dan klasse E. Deze bevindingen werpen een scherp licht op de omvang van de uitdagingen waarmee de vastgoedsector in Spanje wordt geconfronteerd. Het impliceert dat maar liefst 4 op de 5 bestaande panden ingrijpende renovaties moeten ondergaan om te voldoen aan de nieuwe Europese normen op het gebied van energie-efficiëntie.

In maart 2023 heeft de Europese Commissie deze nieuwe wetgeving goedgekeurd, waarbij energielabels worden toegekend op een schaal van A tot G. Het uiteindelijke doel is ambitieus: tegen 2050 moeten alle woningen in Europese lidstaten volledig emissievrij zijn. Als eerste stap richt de wetgeving zich op het aanscherpen van de energieprestaties van gebouwen. Vanaf 2030 moeten alle gebouwen een energielabel E hebben, en vervolgens moeten woongebouwen tegen 2033 minimaal aan klasse D voldoen. Klasse F en G worden volledig uitgesloten.

Deze veranderingen hebben directe gevolgen voor vastgoedeigenaren en aspirant-kopers in Spanje. Tegen 2033 moeten alle woningen, huizen en appartementen die worden verhuurd of verkocht in Spanje minimaal een energiecertificaat van klasse D hebben, of lager. Het niet voldoen aan deze eisen betekent niet noodzakelijk dat het gebouw wordt gesloopt, maar het impliceert wel dat aanzienlijke renovatiewerken, vaak gepaard gaand met hoge investeringskosten, moeten worden uitgevoerd om aan de nieuwe normen te voldoen. Dit omvat onder andere het aanbrengen of verbeteren van isolatie, het installeren van dubbele beglazing, het plaatsen van warmtepompen en het integreren van zonnepanelen.

Voor diegenen die overwegen te investeren in onroerend goed aan de Spaanse Costa's, is het van cruciaal belang om rekening te houden met deze nieuwe Europese wetgeving met betrekking tot energieverbruik en duurzaamheid. 

Het naleven van de normen kan niet alleen bijdragen aan een groenere toekomst, maar het is ook essentieel om de waarde en levensvatbaarheid van vastgoed in Spanje te behouden en te verbeteren.



Fotogalerij

Share


Eigenschappen

Maak een afspraak
WhatsApp